Задълбочаването на кризата и мрачни перспективи карат потребителите да не правят

...
Задълбочаването на кризата и мрачни перспективи карат потребителите да не правят
Коментари Харесай

Ройтерс: Европа върви към рецесия

Задълбочаването на рецесията и мрачни перспективи карат потребителите да не вършат разноски

Еврозоната съвсем несъмнено навлиза в криза, защото изследванията демонстрират задълбочаване на рецесията с разноските за живот и мрачни вероятности, които карат потребителите да не вършат разноски, написа организация Ройтерс, представена от БГНЕС.

Макар че съгласно изследванията се следи известно намаляване на ценовия напън, той остава висок и Европейската централна банка е под напън, защото инфлацията е над четири пъти по-висока от целевата ѝ стойност от 2%, достигайки рекордните 9,1% през предишния месец.

Тя е изправена пред вероятността да увеличи нападателно лихвените проценти, тъкмо когато стопанската система навлиза в спад.

Повишаването на разноските по заемите би нараснало още повече неволите на задлъжнелите консуматори, само че все пак в анкета на Ройтерс от предходната седмица съвсем половината от интервюираните икономисти обявиха, че чакат невиждано покачване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ със 75 базисни пункта тази седмица, а съвсем толкоз предвиждат покачване с 50 базисни пункта.

Въпреки тези упования еврото спадна под 99 щатски цента за първи път от 20 години насам, откакто Русия съобщи, че доставките на газ по главния ѝ газопровод за Европа ще останат затворени за неопределен срок.

Цените на природния газ на континента се покачиха с 30%, което породи опасения за дефицит и ускори упованията за криза и тежка зима, защото предприятията и семействата са наранени от високите цени на силата.

Окончателният формиран показател на мениджърите по поръчките (PMI) на S&Р Global, който се преглежда като индикатор за положението на стопанската система, спадна до 18-месечно дъно от 48,9 пункта през август по отношение на 49,9 пункта през юли, което е под предварителната оценка от 49,2 пункта. Всичко под 50 значи стесняване.

" Проучванията на PMI алармират, че еврозоната навлиза в криза по-рано, в сравнение с смятахме до момента, отпред с най-голямата си стопанска система Германия, и в този момент виждаме, че еврозоната се " радва " на по-дълга, тримесечна криза ", съобщи Питър Шафрик от Royal Bank of Canada.

" Преразглеждането се дължи основно на развиването на цените на силата, които даже след отстъплението си през последните дни остават високи и което значи, че въздействието върху разноските на семействата ще бъде по-голямо, в сравнение с чакахме до момента. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР